kategorie

+

0

0,00 zł

/  

Produkty pszczele

 /  Mleczko pszczele

Pokaż filtry i kategorie

kategorie produktów

parametry

cena (zł)

-

filtruj cenę

Mleczko pszczele

Ten królewski specyfik stosowany jest przez pszczoły do karmienia królowej przez cały cykl jej rozwoju a także całego jej życia w ulu. To od jakości mleczka pszczelego zależy stan i powodzenie każdej rodziny pszczelej. Po raz pierwszy w trosce o zdrowie człowieka zastosowane zostało w Starożytnym Egipcie. Mleczko posiada konsystencję żelu. Jest bogate w aminokwasy oraz wykazuje silne właściwości regenerujące i odżywcze dla skóry i całego ciała. Ma niebagatelny wpływ na gojenie się ran i wspomaganie w wartości odżywcze tkanki łącznej organizmu. Jest to w pełni naturalny produkt stosowany w kosmetyce jako główny element kremów, żelów oraz płynów nawilżających i odmładzających.

Mleczko pszczele

Produkty z ula znane są ze swoich niesamowitych właściwości, ale na ich tle zdecydowanie wyróżnia się mleczko pszczele. Ten niepozorny wyrób jest prawdziwą skarbnicą witamin, minerałów oraz innych substancji odżywczych. Nic dziwnego, ponieważ służy przede wszystkim jako pokarm dla królowej matki i to pokarm nie byle jaki, gdyż to dzięki niemu może się ona prawidłowo rozwijać i dożyć naprawdę sędziwego wieku 6 lat. Jednak okres jego produkcji jest niezwykle krótki, co sprawia, że występuje w niedużych ilościach, a to z kolei wpływa na trudność w jego pozyskiwaniu. W końcu jest to pokarm dla najważniejszej pszczoły w ulu, więc nie może go w nim zabraknąć. W związku z tym w odpowiedzialnym i ekologicznym pszczelarstwie wybiera się naprawdę niewielkie ilości mleczka, aby nie zaburzyć naturalnego środowiska pszczół. Takie podejście jest pro-naturalne, ale przekłada się na stosunkowo wysokie ceny tego produktu, ponieważ za 100 gram trzeba zapłacić kilkaset złotych. Jednak zdrowotne i urodowe właściwości mleczka pszczelego sprawiają, że jest to wydatek wart rozważenia, gdyż jest to prawdziwy eliksir młodości i bomba witaminowa w jednym.

Powstawanie mleczka pszczelego

Mleczko pszczele to wydzielina młodych pszczół-robotnic, które produkują je przez okres mniej więcej 10 dni (pomiędzy 3 a 15 dniem swojego życia). Przez tak krótki czas pszczoły muszą wytworzyć mleczko, które wykarmi królową oraz wszystkie młode larwy i trutnie. Ta zależność dużo mówi o jego składzie, ponieważ zauważono, że królowa karmiona tylko mleczkiem żyje ok. 40 razy dłużej od pozostałych pszczół, a larwy w okresie spożywania tego pokarmu zwiększają swoją masę ponad 1000-krotnie! Jest to wyraźny znak, że ta niepozorna, biała wydzielina jest niezwykle odżywcza i wzmacniająca, więc warto ją stosować także w swojej codziennej diecie.

Wygląd, smak i zapach mleczka pszczelego

Jak wspomnieliśmy wyżej, mleczko pszczele to biaława lub niekiedy jasnożółta wydzielina o delikatnym perłowym połysku. Na samym początku świeże mleczko ma konsystencję śmietany lub lepkiego żelu, jednak z biegiem czasu staje się coraz gęstsze i przypomina galaretę. Mleczko charakteryzuje się raczej cierpkim, kwaskowatym smakiem i ostrym zapachem, jednak w większości przypadków nie jest to nieprzyjemny aromat, chociaż jego odbiór to kwestia bardzo indywidualna. Mimo wszystko warto się przełamać, gdyż składniki odżywcze w nim zawarte sprawiają, że jest to "must have" każdej osoby, która dba o zdrowie swoje i swojej rodziny.

Skład mleczka pszczelego

Wielokrotnie wspomnieliśmy wyżej, że w mleczku pszczelim zawiera się prawdziwe bogactwo witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych, więc warto rozwinąć ten temat. Jak powszechnie wiadomo, królowa matka pełni w ulu najważniejszą funkcję, a zadaniem pozostałych pszczół jest jej ochrona oraz wykarmienie. W tym celu robotnice produkują właśnie mleczko pszczele, które służy jej za pokarm przez całe życie. I to pokarm dostarczający wszystkich niezbędnych składników do przetrwania. W związku z tym w składzie mleczka pszczelego można znaleźć:

  • hormony płciowe,
  • sole mineralne,
  • dużą zawartość wody (ok. 65% całego składu),
  • białko,
  • cukry,
  • kwasy organiczne,
  • lipidy,
  • witaminy, w tym te z grupy B,
  • aminokwasy,
  • enzymy,
  • mikro i makroelementy.


Każdy z podpunktów powyższej listy ma niebagatelny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka oraz młody i świeży wygląd, ponieważ powyższe składniki wpływają nie tylko na funkcjonowanie organizmu, ale również na kondycje skóry, włosów i paznokci. Stąd też częste zastosowanie mleczka pszczelego w kosmetyce, gdyż zapewnia odpowiednią pielęgnację całego ciała.

Mleczko pszczele - właściwości

Punktowa lista składników mleczka pszczelego z pewnością potwierdza popularną opinię, że jest to prawdziwa bomba o właściwościach prozdrowotnych. Jednak nie pokazuje najważniejszego, czyli, jak poszczególnie składniki wpływają na organizm człowieka. A to jest przecież najważniejsze. W związku z tym pokrótce omówimy jego najważniejsze elementy, co da lepsze wyobrażenie o sile tego niepozornego wyrobu.

Hormony w mleczku pszczelim

Nie tylko królowa żywi się mleczkiem pszczelim, ale jest ono pokarmem również dla młodych larw i trutni. Co prawda, spożywają je tylko przez 3 pierwsze dni swojego życia, jednak w tym czasie następuje wielokrotne zwiększenie ich masy. Za ten szybki wzrost odpowiadają m.in. hormony, w tym hormony płciowe: estradiol, progesteron i testosteron. W codziennej suplementacji warto sięgnąć po ten produkt w przypadku zaburzonej gospodarki hormonalnej oraz przy leczeniu niepłodności. Jednakże taki ruch lepiej skonsultować wcześniej ze swoim lekarzem, bo chociaż mleczko pszczele to produkt całkowicie naturalny i pomaga przy wielu schorzeniach, to w przypadku długotrwałych terapii warto sprawdzić wszystkie za i przeciw.

Białko w mleczku pszczelim

Mleczko pszczele składa się w około 12% z białka, a pod względem wartości odżywczych ustępuje tylko kurzym jajkom. Znajdziemy tutaj albuminy i globuliny oraz aż kilkadziesiąt różnych aminokwasów. Co ważne, kilkanaście procent z tych aminokwasów występuje w stanie wolnym, dzięki czemu są znacznie lepiej przyswajane przez człowieka. W związku z tym mleczko pszczele poleca się w okresie wzmożonej aktywności lub szybkiej przemiany materii, a także w przypadkach niedożywienia (anemia, anoreksja i inne zaburzenia odżywiania).

Mikro i makroelementy w mleczku pszczelim

Liczne badania mleczka pszczelego wykazały, że zawiera ono aż kilkadziesiąt różnych mikro i makroelementów, z których warto wymienić chociażby:

  • miedź,
  • mangan,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • krzem,
  • cynk,
  • potas,
  • magnez,
  • siarka.


Systematyczna suplementacja mleczkiem pszczelim zapewnia więc odpowiednią codzienną dawkę tych substancji. A jak poszczególne składniki wpływają na funkcjonowanie organizmu? Ich działanie jest bardzo kompleksowe, ale warto wspomnieć, że żelazo i cynk podwyższają poziom erytrocytów oraz hemoglobiny, siarka świetnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci, a potas i magnez wzmacniają organizm.

Mleczko pszczele i bogactwo witamin

Wielokrotnie napisaliśmy, że mleczko pszczele to prawdziwa bomba witaminowa i nie jest to przesadzona opinia, ani tani chwyt marketingowy. Mleczko to prawdziwy eliksir, w skład którego wchodzą witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12), witamina A, C, D, E i PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy oraz kwas nikotynowy oraz biotyna. I znowu - systematyczne przyjmowanie mleczka pszczelego może w zupełności zastąpić wszelkiego rodzaju multiwitaminy i inne suplementy diety. Co istotne, mleczko jest całkowicie naturalnym produktem, w związku z czym jego przyswajalność jest na znacznie większym poziomie. O wpływie witamin na organizm człowieka nie trzeba wiele mówić, wystarczy wspomnieć, że witamina C zwiększa odporność, B12 poprawia funkcjonowanie mózgu, E nazywana jest witaminą młodości, a kwas foliowy przyjmuje się m.in. w okresie ciąży. Niewielka dawka mleczka pszczelego może zastąpić wszystkie te witaminy i kompleksowo wpłynie na organizm - zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz.

Działanie mleczka pszczelego

Chociaż powyżej opisaliśmy wpływ wybranych składników mleczka pszczół na organizm człowieka, to najważniejsze jest jego kompleksowe działanie. A to jest niemałe. Mleczko pszczele - podobnie, jak i inne dary z pasieki - poleca się w stanach ogólnego zmęczenia i osłabienia fizycznego oraz psychicznego. Wykazuje działanie wzmacniające i przyspiesza powrót do zdrowia, a także skraca ogólny czas rekonwalescencji po chorobie i zabiegach chirurgicznych. Poza tym mleczko pszczele zaleca się "sercowcom", bez względu na rodzaj schorzenia (wzmacnia układ krwionośny, obniża ciśnienie krwi oraz działa przeciwmiażdżycowo).Często stosuje się je także przy leczeniu problemów z układem pokarmowym i trawiennym. Warto też wspomnieć o tym, że posiada właściwości przeciwbakteryjne i w tym przypadku może być stosowane zewnętrznie oraz wewnętrznie - w zależności od schorzenia lub problemu. Do innych działań mleczka można jeszcze zaliczyć pozytywny wpływ na wzrok oraz słuch, przyspieszenie gojenia ran i złamań, a także pobudzenie fizyczne i psychiczne.

Jak przyjmować mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to produkt naturalny i trudny do przedawkowania, jednakże jego siła tkwi nie w ilości, ale systematycznym przyjmowaniu. Zazwyczaj zaleca się kilkutygodniowe kuracje przeprowadzane dwa razy do roku z kilkumiesięczna przerwą pomiędzy każdą z nich. Czas trwania takiej naturalnej terapii należy dostosować indywidualnie do własnych potrzeb, jednak nie powinno się przekraczać jednorazowo ośmiu tygodni suplementacji. Najlepsze i najszybsze efekty uzyskuje się przy metodzie doustnej, w której niewielką dawkę (od 50 mg do 300 mg) przyjmuje się podjęzykowo. Produkt powinien być spożywany na czczo, około 45 minut przed pierwszym posiłkiem rano lub 2-3 godziny po kolacji.

Jak przechowywać mleczko pszczele?

Mleczko pszczele należy do tej grupy produktów, których przyjmowanie rozłożone jest na okres kilku tygodni albo miesięcy. Przez ten czas powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach, aby nie utraciło swoich cudownych właściwości. Mleczko należy trzymać w suchym, zaciemnionym miejscu z dala od promieni słonecznych. Może to być szafka kuchenna lub półka w spiżarni. Odradza się chowanie go do lodówki, ponieważ mocne schłodzenie mleczka utrudnia jego odpowiednie dawkowanie. Jest to produkt całkowicie naturalny, więc po otwarciu powinien być spożyty w przeciągu maksymalnie kilku miesięcy, jednak mleczko sprzedaje się zazwyczaj w stosunkowo niewielkich opakowaniach, które wystarczają właśnie na jedną kurację.