Mleczko pszczele wykazuje właściwości odżywcze, biotyczne oraz bakteriostatyczne. Jest skarbnicą witamin. W mleczku stwierdzono ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów wspomagających siły witalne organizmu, zawiera 24 aminokwasy, enzymy, inhibicyjny, hormony (szczególnie wzrostowy). Wykazuje działanie wzmacniające, usuwa zmęczenie, podwyższa efektywność pracy. Polepsza samopoczucie i koncentrację uwagi.
Mleczko pszczele reguluje procesy przemiany materii. Znalazło również zastosowanie w leczeniu schorzeń sercowo-naczyniowych oraz stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki, wątroby oraz jelita grubego. Skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. U chorych w podeszłym wieku, mleczko pszczele poprawia apetyt, polepsza pamięć i wzrok. Obniża poziom cholesterolu w surowicy oraz wyraźnie obniża ciśnienie krwi. Mleczko pszczele stosowane jest także w leczeniu niewydolności nerek i nadnerczy.
Mleczko pszczele znalazło zastosowanie w leczeniu schorzeń dermatologicznych, reumatycznych i okulistycznych. Stosuje się je w leczeniu trudno gojących ran, odleżyn, oparzeń, wrzodów. Znacznie poprawia stan w reumatoidalnym zapaleniu oraz zesztywniającym zapaleniu stawów kręgosłupa. Skutecznie przeciwdziała artretyzmowi oraz chorobom polegającym na odkładaniu się kwasu moczowego i jego soli w stawach.
Mleczko pszczele ma bardzo szerokie zastosowanie w kosmetyce. Możemy je znaleźć w składzie kremów, balsamów i płynów. Można je stosować do każdego rodzaju skóry. Kosmetyki zawierające ten produkt pobudzają metabolizm komórkowy i normalizują działanie gruczołów łojowych. Mleczko wywiera na skórę korzystne działanie tonizujące, a także poprawia jej nawilżenie i elastyczność. Jego zawartość w preparatach kosmetycznych waha się od 0,5 do 10 proc. Mleczka pszczelego z powodzeniem można używać również w leczeniu łysienia plackowatego.
Dawkowanie mleczka pszczelego mrożonego:
osoby dorosłe – 1 szpatułka (ok. 200 mg) na dobę przez 3-4 tygodnie (na czczo rano). Zaleca się przeprowadzanie dwóch kuracji w ciągu roku.
Przechowywanie:
w temp -15 do -20 stopni celsjusza przez okres 2 lat,
w lodówce (0 do 5 stopni celsjusza) - 14 dni,
w temp. pokojowej - do 72h