image/svg+xml

kategorie

+

0

0,00 zł

/  

Polski miód

 /  Miód rzepakowy

Pokaż filtry i kategorie

kategorie produktów

parametry

Kolor

cena (zł)

-

filtruj cenę

Miód rzepakowy

Przepyszny aromat rzepaku towarzyszy temu jednemu z najsłodszych rodzajów miodu. Jego kolor to jasnożółta barwa zmieniająca się w zależności o stopnia krystalizacji – w fazie pełnej krystalizacji dominuje biel lub jasnokremowy odcień. Świetnie sprawdza się jako doskonały zamiennik w stosunku do cukru – miód rzepakowy zawiera bardzo dużą ilość glukozy. Zachęcamy do spożywania go przez osoby młode ponieważ odpowiada za budowę i regenerację kości i całego układu szkieletowego. Zawiera on liczne składniki odżywcze oraz witaminy m. in. B, K, C, a także minerały takie jak bor i żelazo. Chcesz zadbać o swoją odporność? – wybierz miód Pasieki LYSON.

Miód rzepakowy

Pola rzepaku w pełnym rozkwicie potrafią skraść serce, bo jak okiem sięgnąć, wszędzie rozpościera się niesamowity widok. Jednak rzepak dość szybko przekwita i po takim widoku zostają tylko wspomnienia. Czy na pewno? Otóż nie, ponieważ bardziej namacalną pamiątką jest miód rzepakowy, który jest końcowym efektem pracy pszczół zbierających nektar z kwitnących kwiatów rzepaku. Należy dodać, że jest to wyrób jedyny w swoim rodzaju, który wyróżnia się na tle innych miodów barwą oraz smakiem. Szczególnie ta pierwsza cecha może mocno zaskakiwać, bo barwa jest bardzo jasna, a po krystalizacji wręcz kremowobiała. Jednak niektóre elementy są wspólne dla wszystkich miodów, a są nimi ich właściwości zdrowotne. I chociaż każdy pszczeli wyrób różni się trochę liczbą składników aktywnych oraz ich wpływem na organizm człowieka, to nie da się ukryć, że z miodem dbałość o zdrowie jest po prostu łatwiejsza. A jakie wartości odżywcze ma miód rzepakowy i kiedy warto po niego sięgnąć? Tego dowiesz się z dalszej części tego opisu, gdyż jego zastosowanie jest tak szerokie, że wymaga osobnego omówienia. Sprawdź sam, dlaczego miód rzepakowy cieszy się tak dużą popularnością wśród naszych klientów.

Konsystencja, kolor, zapach i smak miodu rzepakowego

Każdy miód ma swoje charakterystyczne cechy i rodzaj danego produktu najłatwiej rozpoznać właśnie na podstawie jego koloru, smaku oraz zapachu. W przypadku miodu rzepakowego największą uwagę zwraca barwa, która jest bardzo jasna, a po krystalizacji (następującej dość szybko) wręcz biała lub kremowa. Z kolei za jego zapach i smak odpowiadają olejki eteryczne z kwiatów, z których został zebrany nektar i miód rzepakowy ma tutaj wyraźnie wyczuwalne nuty tychże kwiatów, co skutkuje stosunkowo mocnym zapachem, ale łagodnym smakiem. Jest to słodki wyrób, dzięki czemu jest tak bardzo lubiany przez najmłodszych. I wreszcie konsystencja, czyli kolejna z cech charakterystycznych każdego miodu. O niej należy mówić dwuetapowo, ponieważ najpierw jest w postaci płynnej, a po krystalizacji kremowa, jednak nawet wtedy łatwo rozsmarowuje się po kanapkach. A skoro już o krystalizacji mowa, to trzeba pamiętać, że jest to całkowicie naturalny proces, który nie wpływa na właściwości prozdrowotne miodów. Nie jest to również oznaka zepsucia, ponieważ miód nie może się zepsuć. To jest po prostu niemożliwe. Najlepszym tego dowodem są znaleziska archeologiczne sprzed kilku tysięcy lat, które nadal nadawały się do spożycia.

Zawartość miodu rzepakowego

Chociaż wspomnieliśmy o tym, że każdy miód to doskonały suplement diety, to jednak zawartość poszczególnych produktów różni się miedzy sobą. To z kolei oznacza, że niektóre miody lepiej radzą sobie z pewnymi chorobami i dolegliwościami, niż inne. Z czego to wynika? Oczywiście z ich składu, który jest wynikiem nektaru zebranego z danego rodzaju roślin oraz późniejszych etapów przetwarzania już w ulu. Warto więc przyjrzeć się lepiej substancjom zawartym w miodzie rzepakowym.


Miód rzepakowy zawiera:

  • olejki eteryczne,
  • witaminy z grupy B, C i K,
  • garbniki,
  • dużą ilość cukrów prostych (w tym glukozy),
  • flawonoidy,
  • kwasy fenolowe,
  • żelazo,
  • potas,
  • magnez.

Warto również wspomnieć o tym, że miód rzepakowy wykazuje wysoki indeks glikemiczny (na poziomie 64 IG), a zawarte w nim składniki aktywne są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka (nawet w 60 procentach). Ma to ogromne znaczenie, szczególnie gdy weźmiemy pod uwagę okres jego produkcji, czyli późną wiosnę. Kwiaty rzepaku w naszym kraju kwitną na przełomie kwietnia i maja, więc miód jest gotowy do spożycia już początkiem czerwca, czyli w czasie, gdy nie ma jeszcze powszechnego dostępu do wielu świeżych owoców i warzyw. W takie dni miód rzepakowy może idealnie uzupełnić codzienną dietę i wspomóc organizm w jego prawidłowym funkcjonowaniu.

Miód rzepakowy - właściwości prozdrowotne

Skład składem, lecz wielu amatorów miodów zwraca również uwagę na ich właściwości. Nic dziwnego, w końcu skoro można połączyć przyjemne (smaczny produkt) i pożyteczne (naturalny suplement), to dlaczego by tego nie zrobić? I znowu - miód z rzepaku można stosować profilaktycznie w celu właściwego odżywienia organizmu, ale można także skupić się na walce z konkretnymi dolegliwościami. W takim razie, kiedy warto sięgnąć po miód rzepakowy? Ponownie najlepiej zobrazować to za pomocą krótkie listy.


Miód rzepakowy warto stosować w przypadku:

  • chronicznego zmęczenia i stresu.
  • urazów układu kostnego (np. złamania, pęknięcia itd.),
  • chorób układu krążenia,
  • chorób układu moczowego (np. nerek, pęcherza lub cewki moczowej),
  • zaburzeń funkcjonowania tarczycy i śledziony,
  • wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego,
  • obniżonej odporności,
  • grypy,
  • schorzeń wątroby,
  • nadciśnienia,
  • kaca.


Ponadto miód rzepakowy znajduje również zastosowanie w kosmetologii, stąd częste występowanie w składach kremów i szamponów. W końcu z rzepaku robi się m.in. szampony, które dobrze odżywiają cebulkę włosa. Warto również zwrócić na niego uwagę ze względu na dużą zawartość glukozy, co sprawia, że jest po prostu słodki, więc świetnie sprawdzi się w roli zamiennika dla bardziej szkodliwego białego cukru. Taka zamiana będzie szczególnie dobra w przypadku dzieci, które są w okresie wzrostu. Stosowanie miodu rzepakowego pomaga także osobom z osteoporozą narażonym na uszkodzenia tkanki kostnej. A jeśli już dojdzie do złamań, to miód rzepakowy przyspiesza gojenie się ran i skraca czas rekonwalescencji.

Zastosowanie miodu rzepakowego

Łagodny smak miodu rzepakowego sprawia, że znalazł on szerokie zastosowanie w naszych domach. Nie bez znaczenia są także jego właściwości odżywcze, dzięki którym dodanie miodu do potrawy nie tylko wzbogaca ją smakowo, ale również sprawia, że jest zdrowsza. Jak więc go stosować, aby wyciągnąć z tego maksimum korzyści dla siebie? Oczywiście, miód rzepakowy można spożywać solo, ale najbardziej opłaca się uzupełniać nim inne produkty i potrawy. Dodatek do deseru albo herbaty? Dlaczego nie!? A może krem do kanapek? Wybierz miód rzepakowy kremowany i ciesz się wyjątkowym smakiem takiego połączenia. Co więcej, miód rzepakowy pozwoli Ci z łatwością wyeliminować ze swojej diety biały cukier, który jest największym wrogiem zdrowego żywienia. Jeśli szukasz dla niego zdrowego, ale jednocześnie słodkiego zamiennika, to dobrze trafiłeś, bo taki właśnie jest ten produkt.

Cena miodu rzepakowego

Każdy rodzaj miodu jest wyceniany trochę inaczej, co wynika przede wszystkim z jego pochodzenia. I tak na przykład miód z rzepaku można pozyskać tylko przez kilka tygodni w roku, w okresie kwitnienia tych żółtych roślin. Poza tym rodzaj upraw także ma znaczenie, a w naszej firmie stawiamy wyłącznie na ekologiczne siewy, które pozwalają nam na naturalną produkcję. Czy to oznacza, że cena miodu rzepakowego jest z kosmosu? W żadnym wypadku, bo to, co dobre i zdrowe, nie musi kosztować majątku i staramy się to udowodnić w naszym sklepie internetowym. Możesz u nas znaleźć słoiczek miodu już za kilka złotych, co ma szansę stać się Twoją najlepszą inwestycją we własne zdrowie. Sprawdź sam, jakie to proste i spróbuj już dziś naszego miodu rzepakowego.