kategorie

+

0

0,00 zł

/  

Polski miód

 /  Miód spadziowy

Pokaż filtry i kategorie

kategorie produktów

parametry

Kolor

cena (zł)

-

filtruj cenę

Miód spadziowy

Ten rodzaj miodu traktowany jest jako najbardziej treściwy w składniki odżywcze i minerały. Jest uznawany za najbardziej wartościowy w swoim składzie. Miód spadziowy zawiera ok. 9 razy więcej składników odżywczych, witamin i minerałów aniżeli miody nektarowe. Rozróżniamy miód spadziowy iglasty i liściasty. W przeciwieństwie do swoich braci – miodów nektarowych – ta odmiana powstaje dzięki przetworzeniu przez owady żerujące na liściach drzew ich soków – przetworzony płyn wabi pszczoły. Po przetworzeniu i zmagazynowaniu go przez pszczoły powstaje produkt finalny – aromatyczny i klarowny posiada zapach leśnej żywicy.

Miód spadziowy

Miód spadziowy to jedna z bardziej nietypowych i wyjątkowych propozycji w naszym sklepie online. Dlaczego? Przecież miód to miód. Nic bardziej mylnego, ponieważ smak, zapach i przede wszystkim właściwości miodu zależą od sposobu jego powstawania. I o ile pozostałe rodzaje miodów produkowane są przez pszczoły z nektaru kwiatów, to ten powstaje ze spadzi — stąd jego nazwa. A spadź występuje dość rzadko i w niewielkich ilościach, co też wpływa na cenę wyrobu. Jednak czasami warto zapłacić kilka złotych więcej, bo w tej cenie zyskuje się nie tylko wyjątkowo rzadki, ale również bardzo zdrowy produkt, który będzie idealnym uzupełnieniem każdej zróżnicowanej diety. Jak powstaje miód spadziowy, czym się wyróżnia pośród innych wyrobów pszczelich oraz jakie ma właściwości prozdrowotne? Tego wszystkiego dowiesz się z dalszej części opisu.

Jak powstaje miód spadziowy, czyli jego pochodzenie?

O wyjątkowości miodu spadziowego świadczy jego pochodzenie, które jest bardzo nietypowe. Większość osób wie, że tradycyjny miód jest efektem przetworzenia przez pszczoły nektaru kwiatowego w ulu. Jednak miód spadziowy nie wpisuje się w ten wzór, a jego powstawanie jest dużo bardziej tajemnicze. A my tę tajemnicę zaraz wyjaśnimy. Jak powstaje miód spadziowy? Otóż mszyce i czerwce żerujące na liściach (lub igłach) drzew wytwarzają wydzielinę, czyli tzw. spadź, którą można latem znaleźć samemu, bo przyjmuję ona postać lepkich kropelek o brązowawym zabarwieniu. Ta lepka i słodka substancja zwabia pszczoły, które następnie transportują ją do swojego ula, gdzie zostaje dodatkowa zagęszczona. Jest to jedyny miód, do produkcji którego pszczoły nie używają nektaru roślinnego. Warto w tym miejscu także zauważyć, że spadź występuje tylko w wyjątkowo czystych lasach, a i wtedy w niewielkich ilościach, co sprawia, że pozyskanie tego produktu jest trudne. Jednak warto, bo właściwości miodu spadziowego są niepodważalne.

Miód spadziowy, czyli królewski produkt

Miód spadziowy nazywa się czasami miodem królewskim, bo to bez wątpienia król pośród wszystkich miodów. Wyróżnia go kilka rzeczy — smak, zapach i przede wszystkim prozdrowotne właściwości. Oczywiście, wszystkie miody słyną ze swoich cudownych właściwości i poleca się je stosować w codziennej diecie, jednak to właśnie miód spadziowy ma najwięcej witamin, biopierwiastków, minerałów oraz innych składników odżywczych. Przez znawców tematu, ale również przez zwyczajnych użytkowników, jest on uznawany za najbardziej wartościowy. Czy to słuszny pogląd? Trudno to ocenić osobom, które nie miały jeszcze do czynienia z tym gatunkiem miodu, jednak możemy to potwierdzić z całą stanowczością. Miód spadziowy wyróżnia się nie tylko pośród samych miodów, ale także wśród naturalnych suplementów diety, ponieważ zawiera w sobie nawet do 9 razy więcej składników aktywnych niż inne wyroby pszczele. Prawdziwa bomba witaminowa.

Miód spadziowy - właściwości

Prozdrowotne właściwości miodu spadziowego obrosły w wiele legend. Nic dziwnego, bo jest to produkt na wskroś prozdrowotny, który ma cudowny wpływ na ludzki organizm. Jednak, co takiego ma w swoim składzie, że tak wiele osób nie wyobraża sobie bez niego swojej codziennej diety? Okazuje się, że całkiem, ale to całkiem sporo. Najłatwiej to pokazać poprzez porównanie do innych miodów nektarowych. I tak oto, miód spadziowy ma w swoim składzie nawet dwa razy więcej aminokwasów, białek, enzymów oraz fruktozy i glukozy niż miody nektarowe! Robi wrażenie, prawda? A to jeszcze nie wszystko, ponieważ występuje w nim także bardzo duża liczba witamin, w tym:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B (B2, B6),
  • witamina C,
  • witamina K,
  • witamina PP.


I to ciągle nie koniec, bo dodatkowo można w nim znaleźć dobrze przyswajalne biopierwiastki:

  • potas,
  • wapń,
  • mangan,
  • fosfor,
  • sód,
  • magnez.


Czy to wszystko? W żadnym wypadku, ponieważ najlepsze dopiero przed nami. Miód spadziowy, jako jedyny posiada w swoim składzie cynę, srebro, wanad, molibden oraz gwajakol. Te ostatnie nazwy mogą niewiele mówić, ale właśnie te pierwiastki są niezbędne w odpowiednim funkcjonowaniu organizmu, a niestety w naturze występują bardzo rzadko. Z miodem spadziowym można sobie zapewnić ich najwłaściwszą dawkę. Co najważniejsze, jest to nie tylko zdrowe uzupełnienie codziennej diety, ale również smaczne. Czy można sobie wyobrazić lepsze połączenie? My nie możemy.

Smak, zapach i kolor miodu spadziowego

Miód spadziowy wyróżnia się nie tylko swoim składem i właściwościami, ale również smakiem oraz zapachem. Nie będzie żadnej przesady, gdy powiemy, że są one wyjątkowe i to bez względu na to, czy miód pochodzi z drzew iglastych, czy liściastych, bo taki mamy podstawowy podział tych produktów. I tak miód ze spadzi iglastej jest delikatniejszy w smaku oraz zapachu i można w nim wyczuć wyraźne nutki igliwia. Z kolei miód spadziowy z drzew liściastych charakteryzuje się mocniejszym smakiem i aromatem, w których wyczuwa się żywicę. Kolor miodu również jest nietypowy i zależny od rodzaju drzew. Miód spadziowy iglasty jest zaskakująco ciemny, czasami wręcz szary lub zielonkawy, a liściasty ma jaśniejszy odcień, który ciemnieje pod wpływem promieni słonecznych. Oba rodzaje miodu są lepkie i gęstsze (a przez to także cięższe) od swoich nektarowych odpowiedników. Jedno jest pewne - miód spadziowy to produkt oryginalny, który zaskakuje wszystkie zmysły. A przy tym świetnie wpływa na ogólną kondycję fizyczną i psychiczną, więc warto go wpleść do swojej codziennej diety, bo efekty będą więcej niż zadowalające.

Zastosowanie miodu spadziowego

Skład i prozdrowotne właściwości miodu spadziowego sprawiają, że poleca się go w przypadku wielu różnych chorób i schorzeń. Oczywiście, nie jest to produkt stricte medyczny, ale nie da się ukryć, że jego bogaty skład ma niesamowity wpływ na ludzki organizm. A kiedy warto go stosować? W zasadzie codzienne, bo za jego pomocą można sobie dostarczać odpowiednią ilość witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Spożywanie miodu spadziowego neutralizuje szkodliwy wpływ kawy, herbaty oraz innych używek, takich jak alkohol bądź papierosy. Sprawdzi się również w walce z białym cukrem, który jest dużym wrogiem zdrowego trybu życia. Napoje posłodzone miodem spadziowym smakują wyśmienicie i są zdrowsze, czyli idealne połączenie przyjemnego i pożytecznego. Ciekawostką jest również fakt, że składniki miodu spadziowego zapobiegają powstawaniu kamienia nazębnego, więc kolejny argument przemawiający za jego stosowaniem. A co w przypadku poważniejszych schorzeń? I tutaj produkt znajdzie szerokie zastosowanie. Zaleca się spożywanie miodu spadziowego w przypadku problemów dróg oddechowych oraz w celu naturalnego wzmocnienia odporności. Dodatkowo jego składniki doskonale łagodzą napięcia nerwowe i sprawiają, że znika wszelki stres oraz zdenerwowanie, w związku z czym można w ten sposób leczyć bezsenność. Ponadto miód spadziowy dobrze odżywia organizm i zapewnia jego prawidłowe funkcjonowanie, nawet w trudnych warunkach. Posiada również właściwości odtruwające, więc stosuje się go w takowych kuracjach, np. dla osób narażonych na pylenie.

Jak stosować miód spadziowy?

Miód spadziowy jawi się jako lek całe zło i dużo w tym prawdy. Jednak, czy jego stosowanie jest bezpieczne i jakie są zalecane dawki? Na pierwsze pytanie możemy z całą stanowczością odpowiedzieć twierdząco, bo miód to naturalny specyfik, który nie ma skutków ubocznych. Jedynym przeciwwskazaniem jest uczulenie na produkty pszczele, gdyż wtedy faktycznie może wystąpić reakcja uczuleniowa. W innych przypadkach stosowanie miodu jest bezpieczne. A co z dawkami? Te zależą w dużej mierze od osobistych preferencji, ponieważ nie może tu być mowy o przedawkowaniu. W związku z tym miód spadziowy warto nie tylko spożywać pojedynczo, ale również jako dodatek do różnych potraw i napojów. Oczywiście, tutaj dużą rolę odgrywają kwestie indywidualne, bo o ile miód spadziowy iglasty jest całkiem smaczny, to wyrób z drzew liściastych może niektórych drażnić w smaku. Warto więc przetestować obie opcje i tym samym zobaczyć, co sprawdzi się w naszym przypadku, do czego serdecznie zachęcamy. W naszym sklepie internetowym można znaleźć miód spadziowy z drzew iglastych i drzew liściastych, do tego w różnych wielkościach i opakowaniach. Dla każdego, coś innego.