kategorie

+

0

0,00 zł

/  

Polski miód

 /  Miód lipowy

Pokaż filtry i kategorie

kategorie produktów

parametry

Kolor

cena (zł)

-

filtruj cenę

Miód lipowy

Miód o lekko ostrawym smaku. Posiada jasny odcień, konsystencja przypominający olej lub oliwę z oliwek. Powstaje z nektaru kwiatu lipy. Po okresie ok. jednego miesiąca uzyskuje postać skrystalizowaną zmieniając kolor na jasnokremowy. Jest to naturalny proces nie wpływający na bogate właściwości prozdrowotne miodu lipowego. Jest doskonały podczas okresu rehabilitacyjnego po przebytych zabiegach – minimalizuje skutki niedożywienia oraz przeciwdziała stanom anemii. Ten rodzaj miodu charakteryzuje się dużą zawartością glukozy i fruktozy, enzymów i witamin. Zawiera również składniki mineralne takie jak potas, magnez oraz mangan.

Miód lipowy

Lipa w okresie swojego kwitnienia przyciąga uwagę wszystkich wokół. Nic dziwnego, ponieważ obsypane białymi kwiatami drzewo wygląda przepięknie, a przy tym wydziela dość mocny, ale przyjemny w odbiorze aromat. Jednak wbrew powszechnej opinii trudno znaleźć w naszym kraju duże skupiska lip, przez co pozyskanie miodu lipowego jest dość skomplikowane. Skomplikowane, ale warte zachodu, ponieważ smak, zapach i przede wszystkim właściwości lecznicze takiego produktu nie pozostawiają nikogo obojętnym. Miód lipowy to prawdziwa bomba witaminowa o prozdrowotnym wpływie na ludzki organizm. Dodajmy do tego stosunkowo niską cenę oraz przyjemny smak, a uzyskamy wyrób, który musi cieszyć się uznaniem wśród konsumentów. I tak jest, bo miód lipowy plasuje się zawsze na pierwszych miejscach w rankingu popularności. Czy słusznie? Osobiście uważamy, że tak, bo jest to wyjątkowo smaczne oraz zdrowe uzupełnienie codziennej diety.

Czym jest miód lipowy?

Miód to miód, czyż nie? Otóż nie do końca, bo można wyróżnić przynajmniej kilkanaście różnych rodzajów tego złocistego (chociaż nie zawsze) płynu. Jednym z nich jest właśnie miód lipowy. I jak sama nazwa wskazuje, miód lipowy jest niejako produktem ubocznym pozyskiwania nektaru z kwiatów lipy. Lipa jest dość znana w medycynie naturalnej, bo z jej kwiatów parzy się m.in. napary i herbatki. Takie zastosowanie świadczy o właściwościach leczniczych tego drzewa, a to oznacza, że miód lipowy również powinien mieć sporo wartości odżywczych oraz prozdrowotnych. I ma, a przy tym jest wyjątkowo smaczny, więc chętnie sięgają po niego osoby w każdym wieku, także dzieci, które doceniają jego przyjemny i słodkawy smak.

Wyjątkowość miodu lipowego

Dlaczego miód lipowy jest aż tak wyjątkowy? Składa się na to kilka czynników, w tym jego wygląd, aromat oraz zawartość. Dwa pierwsze elementy sprawiają, że ludzie chętnie go spożywają, także solo, bo jest po prostu smaczny, co przecież ma ogromne znaczenie. Z kolei zawartość przekłada się na to, jak miód lipowy wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. A jest to wpływ znaczący i przede wszystkim pozytywny. Oczywiście, produkty pszczele, w tym także miód, powinny być uzupełnieniem zbilansowanej diety, a nie zamiennikiem tradycyjnego leczenia, jednak nie da się ukryć, że za pomocą naturalnych produktów można zwalczyć wiele dolegliwości zdrowotnych. Jakich? O tym w dalszej części opisu, ale wystarczy wspomnieć, że miód lipowy kompleksowo działa na organizm i poprawia kondycję fizyczną oraz psychiczną człowieka. Jak widać, jest nie tylko smaczny, ale także pożyteczny, więc nic dziwnego, że ma tak duże grono oddanych odbiorców.

Skład i zawartość miodu lipowego

Właściwości miodu zależą od rodzaju roślin, z których został zebrany nektar przez pszczoły. Ich typ wpływa nie tylko na podział na poszczególne kategorie, ale również na zawartość produktu. Jak wspomnieliśmy wyżej z kwiatu lipy korzystano już od wieków, bo dawno doceniono jego wpływ na zdrowie. A ten jest niemały, bo mamy tutaj mnóstwo witamin, minerałów, biopierwiastków i innych składników aktywnych, które oddziałują na całe ciało oraz poprawiają samopoczucie.

Co składa się na zawartość miodu lipowego?

  • witaminy z grupy B,
  • olejki eteryczne,
  • związki goryczowe,
  • garbniki,
  • flawonoidy,
  • węglowodany, w tym: glukoza, fruktoza i sacharoza,
  • beta-karoten,
  • enzymy,
  • przeciwutleniacze,
  • magnez,
  • potas,
  • mangan,
  • fosfor,
  • chlor,
  • nadtlenek wodoru.


Jak więc można zauważyć, lista składników aktywnych jest naprawdę imponująca, co oczywiście przekłada się na prozdrowotne właściwości miodu lipowego. Jego systematyczne przyjmowanie nie tylko poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu i wzmacnia odporność, ale również może być silnym sprzymierzeńcem w przypadku walki z wieloma chorobami i schorzeniami.


Miód lipowy - właściwości zdrowotne i zastosowanie

Bogaty skład miodu lipowego, o którym pisaliśmy powyżej, przekłada się bezpośrednio na jego właściwości lecznicze. I chociaż najczęściej po takie specyfiki sięga się w stanach ogólnego przemęczenia albo w okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienia i grypę (jesień, zima oraz wiosna), to miód lipowy sprawdzi się również w przypadku konkretnych schorzeń, które chcemy za jego pomocą złagodzić, a nawet zwalczyć. Jakie to schorzenia? Okazuje, się że ich lista jest całkiem długa, bo miód lipowy ma dość kompleksowe działanie.


W związku z tym miód lipowy warto stosować w przypadku:

  • przeziębienia i grypy,
  • obniżonej odporności,
  • wysokiej gorączki,
  • braku energii,
  • spadków nastroju,
  • problemów dolnych i górnych dróg oddechowych,
  • stanów zapalnych organizmu,
  • podwyższonego ciśnienia krwi,
  • chorób układu krwionośnego,
  • chorób ginekologicznych,
  • chorób układu moczowego,
  • schorzeń o podłożu reumatycznym,
  • nerwicy,
  • bezsenności,
  • chorób układu nerwowego.

Ponadto duża zawartość fruktozy powoduje, że miód lipowy jest idealnym zamiennikiem szkodliwego cukru białego, a dodatkowo mogą po niego sięgać cukrzycy, dzięki czemu nie muszą oni całkowicie rezygnować ze słodkości.

Smak, aromat, konsystencja i kolor miodu lipowego

Każdy miód różni się od siebie pod względem koloru, smaku i aromatu. W przypadku miodu lipowego mamy do czynienia z raczej jasną barwą, chociaż w niektórych przypadkach może przyjmować delikatnie zielonkawy lub nawet oliwkowy odcień. W smaku wyczuwa się delikatne nutki kwiatów lipy, co sprawia, że jest przyjemny w odbiorze, chociaż dłużej przytrzymany na języku może nabrać wyrazistszego, wręcz ostrego smaku. Zapach także należy do przyjemnych z delikatnym akcentem lipy. W konsystencji miód lipowy jest płynny i przypomina olej rycynowy. Jednak w wyniku naturalnego procesu krystalizacji zmienia się zarówno stan (z ciekłego w stały), jak i kolor oraz smak miodu. Wtedy ma raczej kremowy odcień, chociaż zdarzają się przypadki złocistożółtego koloru, a w smaku staje się odrobinę gorzki. Skrystalizowana forma jest drobnoziarnista, czego powodem jest duża zawartość cukrów prostych. I chociaż część osób nie lubi miodu w formie skrystalizowanej, to trzeba pamiętać, że jest to całkowicie naturalny proces, który nie wpływa ujemnie na wartości odżywcze produktu, dlatego nadal nadaje się do spożycia. Miód nigdy się nie psuje, zmienia jedynie swoją postać, a każda z nich zasługuje na uznanie i ma swoich zwolenników.

Jak spożywać miód lipowy?

Miody to częsty dodatek do wielu potraw i napojów, co jest świetną opcją uzupełnienia swojej codziennej diety. Jednak należy pamiętać, że niektóre jego wartości odżywcze mogą zaniknąć pod wpływem wysokiej temperatury, więc jeśli używamy go do słodzenia herbaty lub kawy, to warto odczekać kilka chwil. Miód świetnie smakuje także jako uzupełnienie deseru i jest dobrym spoiwem łączącym ziarna zbożowe, migdały nasiona chia i inne, mniejsze przekąski. Poza tym doskonałym pomysłem jest spożywanie minimum jednej małej łyżeczki miodu każdego dnia, ponieważ daje to pewność, że dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

A czy miód lipowy można przedawkować? Odpowiedź jest bardzo krótka: nie. Miód to naturalny produkt i jako taki nie może zostać przedawkowany (chyba że dziennie przyjmie się kilka litrów tego złocistego płynu). Jednak osoby, które są uczulone na wyroby pszczele, powinny uważać i bacznie obserwować swój organizm. Podobne działanie zalecamy w przypadku testowania nowych rodzajów miodu, bo wiele z nich posiada w sobie dużą liczbę olejków eterycznych, które mogą wywoływać reakcję uczuleniowe. Oczywiście, jest to bardzo rzadka sytuacja, ale warto o tym pamiętać i przy próbowaniu nowych odmian postawić na trochę mniejsze porcje.

Miód lipowy w formie oryginalnego prezentu

W naszym sklepie internetowym przedstawiamy setki pomysłów na oryginalne prezenty dla swoich bliskich. Miód lipowy świetnie sprawdzi się w tej roli, szczególnie gdy sięgniemy po bardziej dekoracyjne opakowania. W związku z tym przygotowaliśmy aż kilka różnych odsłon. Jeśli szukasz czegoś prostszego, to wybierz klasykę, czyli zgrabny słoik z miodem. Jednak jeśli zależy Ci na większej dekoracyjności, to w takim przypadku polecamy naczynia ceramiczne, które same w sobie stanowią przepiękną ozdobę. Możesz podarować je pojedynczo lub jako element większego zestawu i w obu przypadkach będzie to doskonały wybór. W końcu w wyborze prezentów liczy się nie tylko sam produkt, ale również intencja, którą się kierujemy przy jego zakupie, a stawiając na miód lipowy, Twoja intencja będzie jasna i czytelna — życzysz bliskiej osobie dużo zdrowia i długich lat życia. A to jest przecież najważniejsze.