Dlaczego miód powinien być tak ważny w codziennej diecie organizmu ludzkiego? W przyrodzie występuje bardzo wiele mikro i makro elementów czyli naturalnych minerałów, których ludzki organizm sam nie potrafi wytworzyć. Z pomocą przychodzą pszczoły, które zbierając pyłek i nektar z wielu rodzajów roślin, kumulują owe biopierwiastki w produkowanym przez siebie miodzie. W przypadku miodu rzepakowego zbieranego na starcie sezonu pszczelarskiego, czyli w okresie kwiecień – maj, mamy do czynienia z całkiem obszernym zestawieniem witamin i minerałów znajdujących się w naturalnym składzie owego miodu.
Znajdują się w nim witaminy z grupy B, witamina C, oraz wiele z grupy K. Miód rzepakowy bogaty jest w żelazo, potas, magnez oraz kwasy fenolowe. W składzie owego miodu znajduje się bardzo potrzebny dla organizmu ludzkiego, pierwiastek bor, odpowiedzialny za prawidłowe działanie tarczycy oraz śledziony. Wspiera on także równowagę w organizmie oraz wspomaga zasilenie kośćca w tkankę budulcową. Dodać należy ze w przypadku żelaza organizm ludzki przyswaja ze standardowego pożywienia ok. 20 – 25% żelaza, w przypadku miodu współczynnik ten wzrasta do około 60%. Jest to bardzo wysoki współczynnik wynikający z wchłaniania miodu bezpośrednio przez układ krwionośny do krwi.
Charakterystyka produktu: jeden z najsłodszych odmian miodu pośród poszczególnych jego rodzajów, charakteryzuje się barwą kremową lub białą, jeden z najwcześniejszych miodów pozyskiwanych na starcie sezonu pszczelarskiego (kwiecień-maj)
Główne zalety produktu:
- ten rodzaj miodu zbierany jest z reguły na początku sezonu pasiecznego
- bogaty w bor oraz żelazo, magnez i potas, oraz witaminy C, oraz witaminy z grup B i K
- podczas wytwarzania miodu nie używamy żadnych wspomagaczy, ani żadnych ulepszaczy, wszystkie nasze produkty powstają w naturalny i tradycyjny sposób
- miód pozyskiwany jest w Pasiece polskiego producenta
- produkt jest w pełni polski a jego zakup realnie wspiera polską gospodarkę
- kremowany
Opakowanie i przechowywanie: szklany słoiczek amforka doskonale prezentuje się w przypadku prezentu dla najbliższych, zalecamy przechowywanie go w suchym i ciemnym miejscu, masa netto 0,14 kg
Sposób przyrządzenia: miód doskonale łączyć z mlekiem, płatkami zbożowymi, rodzynkami i świeżymi owocami, takie połączenie będzie świetnym i pożywnym rozwiązaniem prozdrowotnym, w przypadku śniadania, kolacji lub przekąsek pomiędzy posiłkami