Menu

0

0,00 zł

kategorie

+

Porady - dowiedz się więcej o miodzie i nie tylko

/ Blog / Porady / F&Q czyli najczęstsze pytania o miód

miod

14

Maj

F&Q czyli najczęstsze pytania o miód

F&Q czyli najczęstsze pytania o miód

Miód jest wykorzystywany od tysięcy lat ze względu na swoje wyjątkowe i lecznicze właściwości. Miód jest również jednym z najpopularniejszych naturalnych środków słodzących na świecie, o szerokim zakresie tradycyjnych i nowatorskich zastosowań w cukiernictwie. Nic więc dziwnego, że w domach większości z nas znajduje się przynajmniej jeden słoik tego złocistego przysmaku.

Często dostajemy e-maile i wiadomości na temat miodu, dlatego w tym wpisie zebraliśmy najczęściej zadawane pytania i sprawdzamy, jaki gatunek miodu jest najzdrowszy, co to jest krystalizacja miodu i czy osoby na diecie mogą go spożywać.

Sprawdź najnowszy wpis i dowiedz się więcej o miodzie.

Dlaczego miód się krystalizuje?

Krystalizacja miodu jest zjawiskiem dość powszechnym. Miód krystalizuje się z kilku powodów: swoich właściwości chemicznych, temperatury, w której jest przechowywany, rodzaju nektaru, z którego jest wytworzony czy zawartości wody. Co istotne, jest to całkowicie naturalny proces i każdy naturalny miód ulega krystalizacji prędzej czy później.

Jak przechowywać miód?

Oto kilka wskazówek, jak przechowywać miód, aby nie tracić jego wyjątkowych właściwości:

  • słoik z miodem powinien być przechowywany w suchym, zaciemnionym miejscu (z dala od źródła światła),
  • upewnij się, że pokrywka jest szczelnie zamknięta, aby powietrze nie dostawało się do wnętrza,
  • nie wystawiaj miodu na działanie skrajnych temperatur.

Ile jest gatunków miodu?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ rodzajów miodu może być tyle, ile jest gatunków roślin, z których pozyskuje się nektar. Do tego trzeba jeszcze doliczyć miody spadziowe, które uzyskuje się ze spadzi niektórych gatunków drzew iglastych i liściastych. Ponadto są również wytwarzane miody nektarowo-spadziowe, czyli mieszanki dwóch wymienionych wcześniej typów.

W naszym sklepie internetowym znajdziesz najpopularniejsze odmiany miodów (m.in. miód lipowy, miód wielokwiatowy, miód rzepakowy czy miód spadziowy) oraz przepyszne miody ze smacznymi dodatkami, więc już tylko tutaj znajdziesz przynajmniej kilkanaście różnych propozycji. Mamy nadzieję, że zachęci Cię to do samodzielnego odkrywania bogactwa smaku miodów.

Czy miód tuczy?

Miód to prawdziwe bogactwo witamin, minerałów, ale również cukrów, lecz niestety nie należy do produktów niskokalorycznych. Nie oznacza to jednak, że musisz z niego zrezygnować – nawet na diecie. Wprost przeciwnie, ponieważ możesz nim zastąpić szkodliwy cukier biały (do słodzenia i w ewentualnych wypiekach), dzięki czemu dostarczysz sobie całej masy składników aktywnych.

Co istotne, miód ma stosunkowo niski indeks glikemiczny (zwłaszcza w porównaniu z białym cukrem), co sprawia, że jego spożywanie powoduje niższy wzrost poziomu glukozy we krwi. Właściwości zdrowotne nie mogą jednak przyćmiewać faktu, że nadmiar miodu również tuczy, dlatego warto zachować na diecie umiar w jego spożywaniu.

Jak powstaje miód?

Miód powstaje z nektaru kwiatów zbieranego przez pszczoły miodne. Pszczoła potrzebuje kilku miesięcy, aby wyprodukować wystarczającą ilość miodu dla siebie, a następnie przechowuje go w ulu do późniejszego wykorzystania.

Innymi naturalnymi wyrobami wytwarzanymi przez pszczoły są: pierzga pszczela, pyłek pszczeli (zwany też pyłkiem kwiatowym), mleczko pszczele i propolis (kit pszczeli).

Jak najlepiej spożywać miód?

Nie ma jednego, właściwego sposobu spożywania miodu, więc możesz dowolnie eksperymentować w tym zakresie. Czy będzie to zastąpienie cukru białego miodem w herbacie i kawie, a nawet wypiekach, czy dodawanie ulubionego miodu do deserów? Wszystko zależy od Twoich upodobań.

Możesz również spożywać swój ulubiony miód całkowicie solo, to znaczy prosto ze słoika – zwłaszcza gdy traktujesz go jako suplement diety. A warto, ponieważ już jedna łyżeczka dziennie dostarcza sporą dawkę witamin niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu.

Czy miód się psuje?

Wiele osób myli proces krystalizacji z psuciem się miodu, a warto wiedzieć, że miód... nie ulega zepsuciu. W egipskich grobowcach faraonów znaleziono miody, które miały kilka tysięcy lat i nadal nadawały się do spożycia! Oczywiście, taki miód nie będzie miał już postaci płynnej. Jednakże krupiec, czyli właśnie skrystalizowany miód, cały czas zachowuje swoje właściwości zdrowotne, więc nadal może być spożywany.

Jaki jest najzdrowszy miód?

Ponownie jest to niejednoznaczne pytanie, na które trudno udzielić odpowiedzi, ponieważ wszystkie miody to bogactwo składników mineralnych, witamin i minerałów, które doskonale wpływają na organizm człowieka. Trzeba jednak pamiętać, że właściwości zdrowotne miodu zależą od jego rodzaju, a dokładniej od rodzaju roślin, z których został zebrany nektar. W związku z tym niektóre gatunki będą posiadały więcej witamin niż inne.

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o właściwościach prozdrowotnych poszczególnych gatunków, sprawdź opisy kategorii w naszym sklepie, gdzie dokładnie opisaliśmy każdy rodzaj miodu.

Czy miód uczula?

Miód to całkowicie naturalny produkt, ale nawet takie mogą niestety uczulać. I chociaż uczulenie na miód czy inne produkty pszczele pojawia się bardzo rzadko, to warto być świadomym ich występowania.

Jak sprawdzić, czy jesteś w grupie ryzyka? Jeśli masz uczulenie na rośliny, z których miód został wytworzony, to istnieje szansa, że wybrany gatunek miodu również wywoła reakcję alergiczną. Warto więc przeprowadzić wcześniej swoistą próbę antyuczuleniową, czyli przetestować w bezpiecznych warunkach nowy rodzaj miodu (np. spożyć jego niewielką ilość i obserwować reakcję organizmu) lub po prostu sięgnąć po całkowicie inny rodzaj, bo w bogatej ofercie z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Czy miód jest wegański?

Weganie nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego i odzwierzęcego, czyli również takich, które zostały wyprodukowane przez zwierzęta. Podążając za tą definicją, należy stwierdzić, że miód nie jest wegański.

Warto jednak pamiętać, że idea odstawienia produktów odzwierzęcych opiera się na przeciwstawianiu się wykorzystywaniu zwierząt w przemyśle. Jest to bliska nam idea, dlatego w naszej pasiece stawiamy na zrównoważony rozwój, czyli dbamy o bezpieczne i naturalne środowisko dla naszych pszczół, które zapewnia im optymalne warunki życia.

Czy można spożywać miód przy cukrzycy?

Chociaż miody są zdecydowanie zdrowsze od białego cukru, to diabetycy nie mogą po nie sięgać bez ograniczeń. Niestety taka dieta ma swoje ograniczenia, a miody, które są bogate w cukry, mogą ją całkowicie zaburzyć.

Nie oznacza to jednak, że chorujący na cukrzycę muszą całkowicie zrezygnować z miodów, ponieważ niektóre gatunki posiadają niski indeks glikemiczny (np. miód lipowy), który może być spożywany np. przy cukrzycy typu II.

Uwaga: wprowadzenie miodu do diety warto jednak skonsultować ze swoim lekarzem, aby mieć 100% pewność, że rozszerzenie jadłospisu nie odbije się niekorzystnie na zdrowiu.

Czy miód jest zdrowy?

Miody – zarówno skrystalizowane, jak i w stanie płynnym – to prawdziwa bomba witamin. Oczywiście, ilość składników aktywnych zależy od gatunku miodu oraz tego, skąd miody pochodzą (np. tradycyjne pasieki ekologiczne). Nie da się jednak ukryć, że warto jeść miód, ponieważ w przyjemny sposób można sobie dostarczyć ogromną liczbę witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest to szczególnie skuteczny sposób np. w przypadku dzieci, które często mają problemy z jedzeniem – dostarczenie im witamin w słodkiej formie, to idealne połączenie przyjemnego z pożytecznym.

Mamy nadzieje, że powyższe odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania okażą się dla Was pomocne. Jeżeli na tej liście nie widzisz odpowiedzi na swoje pytanie, to zachęcamy do kontaktu – chętnie dopowiemy. Możesz również sprawdzić opisy kategorii w naszym sklepie internetowym, ponieważ są one skarbnicą wiedzy na temat wybranych produktów.

 


oceń artykuł

Czy na pewno ocenić artykuł na 5?
Tak
/
Nie
article image

30

Maj

Jak używać miodu w zabiegach kosmetycznych?

Miód to produkt, który można wykorzystać na wiele sposobów. Możesz go dodawać do herbaty lub po prostu spożywać samodzielnie. Możesz go także stosować w pielęgnacji skóry

czytaj więcej
article image

14

Maj

F&Q czyli najczęstsze pytania o miód

Często dostajemy e-maile i wiadomości na temat miodu, dlatego w tym wpisie zebraliśmy najczęściej zadawane pytania i sprawdzamy, jaki gatunek miodu jest najzdrowszy

czytaj więcej
article image

06

Maj

Co kupić na Dzień Matki?

Co kupić na Dzień Matki? Dzień Matki zbliża się wielkimi krokami, a to oznacza, że najwyższy czas pomyśleć o tym, co kupić w prezencie z tej okazji.

czytaj więcej