Menu

0

0,00 zł

kategorie

+

Pokaż filtry i kategorie

Kategorie produktów

Filtry

Zobacz na instagramie

/  

Produkty pszczele

 /  Pierzga pszczela

Pierzga pszczela

  • Cena (zł)
Znaleziono 3 produkty
Znaleziono 3 produkty

Pierzga pszczela

Tajemnica nazwy oraz zawartości pierzgi pszczelej może wzbudzać zainteresowanie i zdumienie. Jednak pierzga jest pełnoprawnym i bardzo wartościowym produktem ula – w jednej linii z miodem, propolisem i pyłkiem pszczelim. Ten wysuszony w swej strukturze wytwór, to wzbogacony o enzymy pszczelej wydzieliny pszczeli pyłek. Do całości kompozycji dodany zostaje miód, a sama pierzga ulokowana zostaje w plastrowej komórce. Dzięki powyższemu procesowi uwolnione zostają prozdrowotne składniki takie jak witaminy, materiały odżywcze i aminokwasy zawarte w pyłku pszczelim – stają się łatwiej przyswajalne przez organizm pszczeli i ludzki.

Pierzga pszczela to jeden z najzdrowszych wytworów w przyrodzie, ponieważ służy jako pokarm w ulu. Powstaje ze sfermentowanego pyłku kwiatowego, więc jej właściwości są w dużej mierze uzależnione od rodzaju kwiatów, z których ten pyłek zebrano. Jednak bez względu na ich rodzaj jest to z pewnością prawdziwa bomba witaminowa, której właściwości docenia coraz więcej osób - nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Jednak czym dokładnie jest pierzga, co w sobie zawiera, jak i kiedy ją przyjmować oraz przede wszystkim, dlaczego warto to robić? To tylko część z pytań, które zadają sobie ludzie niemający wcześniej do czynienia z takim produktem. A, że warto po niego sięgnąć to więcej niż pewne, gdyż jej właściwości prozdrowotne nie mają sobie równych.

Co to jest pierzga pszczela?

Pierzga to pokarm, którym żywią się pszczoły w ulu. Powstaje z pyłku kwiatowego wymieszanego z miodem oraz śliną owadów i składowanego w komórkach plastrów. Tam w wyniku fermentacji i pod wpływem kwasu mlekowego, pyłek przekształca się właśnie w pierzgę, którą żywią się królowa oraz pozostali mieszkańcy ula. Jednak sfermentowany pyłek pszczeli ma trochę inne właściwości niż oryginał. Jest też znacznie trudniejszy do pozyskania, a to z kolei wpływa na jego wyższą cenę. Pierzga to przecież pokarm spożywany przez pszczoły, więc w odpowiedzialnym pszczelarstwie nie wybiera się jej całkowicie z ula, ponieważ to pozbawiłoby go całkowicie zapasów. A nam zależy na pełnej symbiozie z naszymi pszczelimi przyjaciółmi, więc dbamy o ich środowisko i naturalne oraz w pełni ekologiczne warunki do rozwoju.

Pierzga pszczela, a walory smakowe

Lekarstwo rzadko kiedy ma przyjemny smak, a pierzga pszczela z powodzeniem może być używana w celach medycznych i leczniczych ze względu na swoje właściwości. Jednak, czy to oznacza, że smakuje okropnie? I tak i nie, gdyż jest to kwestia bardzo indywidualna. Dla części osób jej smak może być trudny - przynajmniej na samym początku stosowania. Z kolei inni rozsmakują się w nim, a jej spożywanie stanie się przyjemnym, codziennym rytuałem. Pierwsze wrażenie po spróbowaniu pierzgi pszczelej może być zaskakujące, ponieważ jest ona lekko kwaskowata z delikatnym żywicznym posmakiem. Dopiero po całkowitym rozpuszczeniu grudki uwalnia się aromat kwiatów i słodycz miodu. Osoby o wyjątkowo wrażliwym podniebieniu oraz dzieci mogą przyjmować pierzgę wraz z łyżeczką miodu lub rozpuszczoną w wodzie. Nie traci ona wtedy swoich prozdrowotnych właściwości, a może być dużo łatwiejsza w spożyciu.

Właściwości pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela to sfermentowany pyłek kwiatowy, więc jej właściwości są do niego podobne. Jednak proces fermentacji sprawia, że pierzga zawiera w sobie więcej enzymów, węglowodanów oraz kwasu mlekowego, który odpowiada za jej konserwację. A, co można jeszcze w niej znaleźć? Okazuje się, że całkiem sporo, ponieważ zawiera się w niej cała masa witamin, minerałów oraz innych składników odżywczych:

  • tłuszcze nasycone i nienasycone oraz fitosterole,
  • aminokwasy, w tym m.in. aminokwasy siarkowe, które świetnie wpływają na kondycję skóry, włosów oraz paznokci,
  • magnez,
  • sód,
  • potas,
  • wapń,
  • witaminy z grupy B ( B1, B2, B3,B5), A, C, E,
  • biotyna,
  • kwas foliowy.


Pierzga pszczela zawiera również śladowe ilości miedzi, manganu, cynku, chromu, krzemu, selenu, jodu, które są trudne do pozyskania, ale niezbędne w zbilansowanej diecie.

Jak więc można zauważyć, jest to prawdziwa bomba zdrowotna o wszechstronnych właściwościach. Pierzga pszczela może z powodzeniem zastąpić popularne multiwitaminy i shot'y witaminowe. Poza tym ma nad nimi tę przewagę, że jest całkowicie naturalna, więc organizm znacznie lepiej ją przyswaja, co przekłada się na uzyskiwane efekty.

Zastosowanie pierzgi pszczelej

Tak bogaty skład pierzgi pszczelej sprawia, że można ją stosować w przypadku wielu dolegliwości, ale również w celu uzupełnienia codziennej diety lub jako suplement wzmacniający organizm. Jednak w kilku przypadkach poleca się ją szczególnie:

  • wypadanie włosów, łamliwość paznokci oraz różnego rodzaju problemy ze skórą


Witaminy A, C oraz E często można znaleźć w składzie dobrych kosmetyków, ponieważ ich pro-urodowe właściwości są znane już od dawna. Kuracje zewnętrzne można dodatkowo wzmocnić poprzez przyjmowanie suplementów z tymi witaminami lub właśnie pierzgi pszczelej, która ze względu na swoje właściwości jest często polecana przez np. dietetyków i dermatologów.

  • ogólne wzmocnienie organizmu


Problemy z włosami, paznokciami albo skórne są często oznaką ogólnego osłabienia organizmu. Warto więc połączyć przyjemne z pożytecznym i wprowadzić do swojej codzienności pierzgę pszczelą, która wzmacnia od środka, a wtedy efekty na zewnątrz również będą zauważalne.

  • rekonwalescencja po chorobie lub zabiegach chirurgicznych


Nawet lekkie przeziębienie może mieć nieprzyjemne skutki w postaci ogólnego osłabienia i tzw. rozbicia. Oczywiście, lepiej zapobiegać niż leczyć, ale pierzga wspomoże także w okresie rekonwalescencji i powrotu do pełnego zdrowia. Sprawdzi się również, jako uzupełnienie diety po zabiegach chirurgicznych oraz różnego rodzaju operacjach.

  • anemia i anoreksja


Anemia oraz anoreksja to bez wątpienia poważne choroby, które wymagają konsultacji z lekarzem. Jednakże pierzga pszczela może wspomóc ich leczenie, ponieważ poprawia trawienie i pobudza apetyt, a przy tym wzmacnia organizm. Co ważne, jej naturalne pochodzenie sprawia, że może być łączona z innymi lekarstwami.

Jak stosować pierzgę pszczelą?

Pierzga pszczela - podobnie, jak pyłek kwiatowy - to dodatek do codziennej diety, który z powodzeniem może zastąpić mniej naturalną suplementację. Dawkowanie uzależnione jest od wielu czynników, w tym wieku, stanu zdrowia i indywidualnych potrzeb, jednak zakłada się, że codzienna porcja nie powinna przekroczyć 3 łyżeczek. Najlepsze efekty osiąga się, przyjmując pierzgę na czczo rano, ale niektórzy traktują ją jako zdrowy dodatek do różnych potraw (np. poranna owsianka). Warto wypracować sobie własną metodę. dzięki czemu łatwiej będzie wprowadzić pierzgę pszczelą do swojej codziennej diety.

Dobrym pomysłem jest zmielenie pierzgi, ponieważ wtedy znacznie łatwiej ją przyswoić. Co więcej, zmielenie uwalnia składniki odżywcze, dzięki czemu osiąga się lepsze efekty w krótszym czasie. Jednak należy pamiętać o krótkich przerwach w przyjmowaniu pierzgi. Najczęściej stosuje się metodę kwartalnej suplementacji pierzgą z kilkutygodniową (3-4 tygodni) przerwą pomiędzy każdą z nich.

Jak przechowywać pierzgę pszczelą?

Pierzga jest produktem sprzedawanym w stosunkowo niewielkich ilościach. Wynika to m.in. z trudności w jej pozyskiwaniu oraz sposobach dawkowania. Jednakże jeden słoiczek pierzgi powinien wystarczyć na przeprowadzenie całej kuracji wzmacniającej. Trzeba tylko pamiętać o jego odpowiednim przechowywaniu. Produkty pszczele, w tym właśnie pierzga nie powinny być wystawione na działanie promieni słonecznych, gdyż wtedy tracą swoje prozdrowotne właściwości. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest chowanie ich do zamkniętej szafki (np. kuchennej lub w spiżarni). Tam też jest najbardziej optymalna temperatura do jej przechowywania, czyli pomiędzy 18 a 21 stopni Celsjusza.